Chris Kouwenhoven


3000(m) - Open Water - Swim-In Leiden

Begindatum: 2023-06-11
Begintijd: 11:15:00
Einddatum: 2023-06-11
Eindtijd: 17:00:00
Locatie: Huigpark
Adres: Tweelingstraat
Huisnummer: 89
Postcode: 2312 LX
Plaats: Leiden
Gemeente: Leiden
Provincie: Zuid-Holland
Land: Nederland

- KNZB Webkalender (Programma & Uitslagen)
- Website organisatie
- Inschrijflijst
- Startlijst
- Baanlengte: 1000(m) met krommingen
- inzwemmen: uur
- jury: 10.00 uur
- aanvang: 11.15 uur
- Startnummer: 1 Rood
- Chipnummers: KC60770 ; CP12549
- Programma: 1
- Start-tijd: 11.15 uur
- Uitslag

Verslag 13 juni 2023
Zoals beloofd na mijn debuut OpenWater Wedstrijdzwemmen dit jaar eerder van start gegaan met wedstrijden om zodoende ervaring op te doen.

Na het NK Lange baan ben ik direct het Open Water gaan opzoeken. Eerst nog even wetsuit met lange mouwen want de temperaturen bleven lange tijd laag. Na meer gewenning en stijgende temperaturen kon ik de laatste training in wetsuit zonder mouwen doen. Gelukkig bleven de temperaturen stijgen en kon ik afgelopen zondag bij een temperatuur van ruim 22 graden prima van start gaan.

De keuze gemaakt om met de personenauto te gaan. De zwemroute gaat door de grachten van Leiden, in de stad zelf en daar is voor de camper geen parkeerruimte. Stoeltjes mee in de bolderkar, thermoskan met koffie en mooi op tijd vertrokken voor eerst 2 uur in de auto. Ruim op tijd aangekomen en een mooi plekje in de schaduw kunnen opzoeken vlak langs het water, heerlijk!

Vervolgens begint de gezelligheid. Verenigingen komen aan in kleine groepjes, zetten tentjes op, klappen stoeltjes uit. Bekenden groeten elkaar hartelijk en maken een praatje. Wat kan ik ontzettend genieten van deze gemoedelijkheid.

Ik had mezelf een lange OpenWater broek aangeschaft en had daar 1 zwembad training mee gedaan. Het erin wurmen duurt wat langer dan wedstrijdzwembroek voor het zwembad dus op tijd naar de omkleedtent gegaan. Vervolgens richting zwemstart voor nagels, badmuts en chips controle en na de nodige zweetdruppels door de hoge temperatuur mochten we het water in (wat een heerlijke verkoeling).

Deze 3000 meter was een All In Heren start waarbij ik mij dus geen illusie hoef te maken om voorin te eindigen en dus bleef ik keurig op de 2e startrij. Wel liet ik mij verleiden (was ook eigenlijk wel het plan) om hard van start te gaan en dat lukte aardig over de eerste 250 meter. Daarna kwam ik in niemandsland te liggen en mocht het vervolgens zelf doen. Voor mij 2 atleten waarbij het gat tot de 500 meter (keerpunt) boei niet veel groter werd en ik besloot om te proberen op de terugweg ernaartoe te zwemmen zodat ik voeten kon opzoeken. Dat lukte prima en bij het keerpunt 1000 meter lag ik er naast.
Vervolgens weer iets typisch. Ik merkte dat een atleet afweek naar links en rechts ademhaalde en besloot om bij het keerpunt van positie te wisselen zodat we naast elkaar lagen en elkaar konden aankijken bij het ademhalen. Voor beide een straf door hinderen was uiteraard niet de bedoeling. Het typische was echter dat ik na het ronden van boei en het in de slag komen opkeek en vervolgens was er weer een gat van 15 meter. Tussen de 1000 en 1500 lag ik een beetje met mezelf te worstelen. Het ritme wilde niet lukken, lag wat te denken en moest mezelf halfweg even hartelijk toespreken. Ik koos ervoor om mijn hogere frequentie te gaan toepassen die ik de laatste tijd ook in het zwembad aan het aanmeten ben. Dat voelde erg lekker en ik had ook de idee dat ik weer ging inlopen.
Bij het keerpunt op 2000 meter had ik het ritme goed te pakken en besloot nog een vlotte laatste 1000 eruit te halen, het was tenslotte een leerschool.

Terug in de evaluatie stand is het prima verlopen. Net als bij Triathlons zijn OpenWater wedstrijden niet met elkaar te vergelijken vanwege natuursinvloeden. Wel was ik een 2 minuten sneller dan op mijn debuut en durfde ik de afstand meer aan te vallen zonder het gevoel te krijgen helemaal stuk te gaan.Nieuwsbrief
Geen artikel missen?
Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. Het is gratis, je kunt je te allen tijde ervoor afmelden (en weer aanmelden), verschijnt 1x per 2 weken en bevat een selectie van nieuwe of aangepaste artikelen die geschikt genoeg zijn voor de nieuwsbrief.