Chris Kouwenhoven


NK Open Water Zwemmen

Begindatum: 2022-09-09
Begintijd: 19:00:00
Einddatum: 2022-09-09
Eindtijd: 19:45:00
Locatie: Kruising Kooikamp - Vijcie (Sleeuwijk)
Adres: Kooikamp
Huisnummer: 10
Postcode: 4254 LJ
Plaats: Sleeuwijk
Gemeente: Altena
Provincie: Noord-Brabant
Land: Nederland

- KNZB Webkalender (Programma & Uitslagen)
- Wedstrijd in pdf
- LiveTiming
- Website organisatie
- Inschrijflijst
- Startlijst
- 500(m) baan
- aantal banen: 1
- in/uit zwembad: ja
- inzwemmen: 15.30 uur
- jury: 15.30 uur
- aanvang: 16.30 uur
- Programma: 7
- Startnummer: 392
- Chipnummers: Huur SX56469 , LK26203
- Start-tijd: 18.40 uur
- Uitslag:3e plaats (zie 50+)

Al vele jaren ervaring met Open Water Zwemmen als onderdeel van de Triathlon, echter nog nooit een losse Open Water Zwemwedstrijd gestart. Laat ik dan maar gelijk voor het NK kiezen.
Ik ga uitkomen op de 3000 meter in de Masters groep Heren 50-60 jaar.

Wedstrijdverslag

15 september 2022
Vorige week was het dan zover, mijn debuut op het Open Water Zwemmen en wat was het een leuke belevenis!
's Ochtends vroeg was ik met de camper al richting Sleeuwijk gereden, Gerda en Felix zouden eind van de middag er zijn. Het weer was niet al te best om buiten te vertoeven en eigenlijk vooral gelezen en geslapen. Vanwege onweerkans kon de start vervroegd dan wel vertraagd worden en ik was uiteraard op het tijd richting de voorstart waar inmiddels al gestart was en dus ook gezwommen, mooi de gelegenheid om te zien hoe dat eraan toe gaat.
Uiteraard ook de nodige bekenden gezien, zwemwereld Masters is klein maar o zo gezellig en sportief.

Inmiddels omgekleed met wedstrijdzwembroek die ik ook in het zwembad gebruik, ik ga zeker nog eens voor een speciaal open water pak kijken (anders dan een wetsuit). Watertemperatuur was hoog genoeg om zonder wetsuit te zwemmen. Gerda en Felix waren er inmiddels ook, dus ik kon aan de warming up beginnen en mijn spullen bij hun achterlaten.

Na een praatje bij de voorstart met laatste regels en procedures bovenkleding uitgetrokken en richting water gegaan. Tijdens een triathlon weet ik inmiddels mijn plek, vooraan en hard van start gaan de eerste 75 meter. Nu was ik toch wat onwennig en koos de 3e startrij. 3000 meter had ik ook nog niet eerder op wedstrijdsnelheid gezwommen (2000 was tot dan de langste en alweer even geleden), kortom geen idee hoe het onderweg moest verlopen. De kopgroep ging hard weg (daar zal ik aan moeten gaan werken) en volgens mij lag ik na 250 meter in de derde groep, een prima begin vond ik en besloot om daar te gaan werken aan tactiek: voeten opzoeken en te zwemmen op techniek: lange slag en goede ademhaling.
Lengtes van 500 meter werd er gezwommen en bij het eerste keerpunt mezelf toegesproken dat ik goed met de schouder passeer en geen zwemmers een vorm van hinderen oplegde en daarmee een gele kaart zou riskeren.
De terugweg richting start/finish vormde de groep zich nog iets meer en ik probeerde mij te herinneren welke startnummers mijn naaste concurrent hadden, deze gedachte liet ik echter snel varen, want ik wist eigenlijk ook helemaal niet wie er eventueel nog voor mij zou liggen. Op podiumpositie zwemmen was dus geen optie, dan maar het raceplan blijven volgen en dat was tot in ieder geval halverwege op verhoogd duurtempo te zwemmen en daarnaast bij de groep te blijven waar ik mij in bevond en tactisch te blijven zwemmen.
Na het keerpunt 1500 meter kwamen de snelle dames (die na ons waren gestart) ons voorbij en dat gaf een mooie gelegenheid om met hen mee in de voeten te gaan zwemmen en een versnelling te plaatsen. Daarmee zwom ik zowaar weg bij mijn groep en zwom richting 2 tussenzwemmers. Daar kon ik tot ruim na het 2500 meter keerpunt bij blijven en besloot op 250 meter voor de finish de laatste eindversnelling in te zetten. Uiteraard dachten de andere 2 daar ook over en het werd een ernstig zware finish op deze manier (wel heel tof). Achteraf bleek ik daarmee een concurrent achter mij te laten met 6 seconden en werd daarmee 3e (deze concurrent was op op het NK lange baan 1500 nog 22 seconden sneller dan mij....)

Moe maar zeker voldaan gaan omkleden met een lekkere warme beker soep en wachten op de prijsuitreiking. In tegenstelling tot het zwembad werd hier wel gebruik gemaakt van een podium en de medaille uitgereikt, hartstikke leuk (helaas door het slechte weer kregen wij hem in de tent, zonder podium).

De smaak heb ik zeker te pakken, de nodige huiswerk is genoteerd en volgend jaar wil ik (nog) beter voorbereidt aan de start verschijnen!

In de media

- Artikel op website zwemvereniging De Grunte
- Verslag Altena TV
- BOWR - Foto's


Nieuwsbrief
Geen artikel missen?
Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. Het is gratis, je kunt je te allen tijde ervoor afmelden (en weer aanmelden), verschijnt 1x per 2 weken en bevat een selectie van nieuwe of aangepaste artikelen die geschikt genoeg zijn voor de nieuwsbrief.
Advertentie