Chris Kouwenhoven


AeroCoach - Arc2 - Ring (52t)
Eigenschappen van dit product

Voor alle eigenschappen van dit product verwijs ik naar de website van AeroCoach, maker van dit product.

De belangrijkste eigenschappen voor mij zijn:
- Geschikt voor trainingen
- Eventueel geschikt voor wedstrijden
- Duurzaam
- Veel overeenkomsten met de wedstrijdvariant
- Geschikt voor 1x (One By) Setup

Ervaring met dit product

18 oktober 2018
In de eeuwige zoektocht naar optimaal materiaal, zowel in gewicht als aerodynamica maar ook als het gaat om innovatie kwam ik dit kettingblad tegen in 2017.
Mijn plannen waren toen (en zijn inmiddels gerealiseerd) om naar een zogenaamde 1x (spreek uit: One By) setup te gaan. Dat betekent dat er nog maar 1 voorblad aanwezig is en geen voorderailleur meer.

Om dit te realiseren is het ook nodig om voorzieningen te treffen zodat de ketting er bij het voorblad niet af stuitert (dat voorkomen is 1 van de functies van een voorderailleur). Nu zijn er wel vervangers van de voorderailleur beschikbaar die dit voorkomen, echter daarmee zou ik geen optimale aerodynamisch winst boeken.

Dit kettingblad moest daar goed geschikt voor zijn door de langere tanden. Tevens is het kettingblad grotendeels dicht wat ook een aerodynamisch voordeel oplevert. Niet geheel onbelangrijk was dat AeroCoach ook een wedstrijduitvoering heeft in de vorm van een carbon kettingblad. Voornamelijk had ik daar mijn oog op laten vallen, maar eerst moest ik testritten maken op een goedkopere en meer duurzame variant.

De aanschaf van deze aluminium variant met 52 tanden was een feit. Liet zich heel gemakkelijk monteren op mijn bestaande crankset (geschikt voor 2 kettingbladen) met een minimale aanpassing door kortere crankbouten te gebruiken. De voorderailleur in eerste instantie erop laten zitten en deze na een kort aantal ritten ook weer verwijderd omdat het kettingblad uitstekend werkt, geen enkel moment het gevoel had dat de ketting eraf zou stuiteren.

Het kettingblad is niet rond, maar ovaal. Dit principe had ik ooit heel lang geleden al eens gehad in de vorm van BioPace en dat beviel mij totaal niet. Die montage was ook met een veel kortere crank dan ik gewend was, dus daar kon het ook aan liggen..

Nu een flink aantal maanden en kilometers later heeft de ovale vorm nog geen enkele keer een belemmering opgeleverd. Sterker nog, eigenlijk merk ik geen verschil met ronde kettingbladen. Op de rollerbank bij hele lage wattages gebruik ik nog wel eens een rond binnenblad.

Kortom, ik ben erg tevreden over dit kettingblad. Mijn 1x setup heb ik vanaf het begin af aan met volle tevredenheid kunnen gebruiken zonder dat er sprake was van gemis van een kleiner voorblad of dat de ketting eraf gaat door gebrek aan voorderailleur. Mocht dit blad versleten raken ga ik er zeker weer een aanschaffen.


Reacties

Er zijn nog geen reacties.
Wees de eerste die een reactie achterlaat!

Reactie toevoegen

Titel:

Tekst:
Nieuwsbrief
Geen artikel missen?
Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. Het is gratis, je kunt je te allen tijde ervoor afmelden (en weer aanmelden), verschijnt 1x per 2 weken en bevat een selectie van nieuwe of aangepaste artikelen die geschikt genoeg zijn voor de nieuwsbrief.